В кухнята / веган / десерти

Веган шоколадова торта с лешници и нар

IMG_5183_1

Тази торта е подарък. За един много мил на сърцето ми и специален човек.Който познавам от няколко години, но в последната година имах възможността да опозная истински и истински да станем близки. Има приятелства, които избухват мигновенно и други, които като бутилка старо вино отлежават, с времето придобиват плътност, развиват се и дават един истински плътен и хубав вкус. Това е от тези.

IMG_5170_1

За рецептата имах пълен карт-бланш- “ Каквато направиш..“, което може както да даде поле за изява, но и да те накара да блокираш. Слава богу имах в главата си идея..семпло: шоколад, лешници, нуга.. Трябваше ми нещо което да контрастира със интензивния сладък вкус.. нещо леко кисело, сочно.. Нар. Сочни и хрупкави, леко кисели зрънца, сладък наситен шоколадов вкус на блатовете, лешникова нуга и парчена лешници! Идеалната комбинация. И така се роди тази шоколадова торта с лешници и нар.

 

IMG_5181_1

Продукти:

За блата:

450 г  типово брашно

400 г кафява захар

130 г рожков

2 ч.л. сода

2ч.л. бакпулвер

щипка сол

100 мл зехтин

400 мл студена вода

2 с.л. ябълков оцет

 

За крема използвах рецептата за суров шоколадов мус с авокадо.

За декорация изплозвах лешникова нуга, лешници и нар.

 

За блатовете:

В купа пресейте брашното, прибавете и другите сухи съставки – захарта, рожкова, солта, бакпулеврта и содата.

Размесете добре.

В отделен съд изсипете студената вода, зехтина и оцета. Разбъркайте добре.

Смесете течните и сухите съставки. Работете бързо. Изсипете сместа в 2 отделни форми с диаметър- 22-23 см. Печете около 30 мин на 180 градуса или докато с дървена клечка изпробвате дали е готово.

IMG_5157_1

 

Изчакайте блатовете добре да се охладят.

Намажете единия блат с шоколадовия мус. отгоре поръсате с парченца лешници и зрънца нар. Сложете и втория блат. С останалия мус покрийте тортата и декорирайте с лешници, лешникова нуга и нар!

IMG_5159_1

4 коментара за “Веган шоколадова торта с лешници и нар

  1. Поздравления, много добра комбинация. Шоколад и нар, не ми беше хрумвало, но съм исгурна, че е вкусно. Имам няколко нара у нас, вече знам какво ще направя с тях 🙂

    • Благодаря! .. всъщност до последния момент се чудех между различни комбинации.. шоколадова ли да е, повече кокос или няккави плодове.. и вървейки до една сергийка с плодове, виждайки нара просто в ума ми изникна картина ..нар и шоколад 🙂

    • Лешникова нуга купувам инцидентно от Лидл. Съдържа захар, лешници,какаова маса и какаово масло.

      Ето така изглежда опакавката:

Вашият коментар