В кухнята / веган / десерти

Веган шоколадов кекс с тиквички

Имам изпитана рецепта за винаги-получаващ се кекс и тайната му съставка е тиквички. Пробвала съм няколко варианта.. в началото ги настъргвах, но в този вариант тиквичките са пюрирани и дават една страхотна плътност и същевременно свежест на сместа. А и никой не би могъл да разбере тайната ви съставка 🙂 Комбинацията тиквички и какао е наистина едно малко гениално откритие. За по-наситен шоколадов вкус бихте могли да прибавите парченца натрошен шоколад или шоколадов чипс.

 

 

 

IMG_4325_1

 

 

Ето и рецептата:

 

Продукти:

2 тиквички

1/2  ч.ч. зехтин

3/4 ч.ч мед

1/2 ч.ч рожков(какао)

2 ч.ч. типово брашно

1 1/2 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол

 

IMG_4329_1

 

Нарежете тиквичките на кубчета и заедно със зехтина ги сложете в блендер. Пюрирайте докато се получи гладка смес. Прибавете меда и разбъркайте.

В отделна купа пресейте брашното, добавете рожкова(какаото), бакпулвера и солта. Смесете сухите и течните съставки и изсипете във форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене.  Печете около 25- 30 мин, ако искате по-сочен кесс тип брауни  или около 40 мин за по-класически вкус. Извадете от фурната и оставете да изстине преди да нарежете.

Вашият коментар