Имам изпитана рецепта за винаги-получаващ се кекс и тайната му съставка е тиквички. Пробвала съм няколко варианта.. в началото ги настъргвах, но в този вариант тиквичките са пюрирани и дават една страхотна плътност и същевременно свежест на сместа. А и никой не би могъл да разбере тайната ви съставка 🙂 Комбинацията тиквички и какао е наистина едно малко гениално откритие. За по-наситен шоколадов вкус бихте могли да прибавите парченца натрошен шоколад или шоколадов чипс.
Ето и рецептата:
Продукти:
2 тиквички
1/2 ч.ч. зехтин
3/4 ч.ч мед
1/2 ч.ч рожков(какао)
2 ч.ч. типово брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
Нарежете тиквичките на кубчета и заедно със зехтина ги сложете в блендер. Пюрирайте докато се получи гладка смес. Прибавете меда и разбъркайте.
В отделна купа пресейте брашното, добавете рожкова(какаото), бакпулвера и солта. Смесете сухите и течните съставки и изсипете във форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене. Печете около 25- 30 мин, ако искате по-сочен кесс тип брауни или около 40 мин за по-класически вкус. Извадете от фурната и оставете да изстине преди да нарежете.